KUWA: “Het is belangrijk om naast onderwijs ook veiligheid te bieden”

Youri 07-04-2020

De komende maanden zullen we onze partnerorganisatie Karusandara Union of Women Association (KUWA) financieel ondersteunen bij de uitbreiding van hun basisschool. We spraken Annet Oriikiriza, een van de vrijwilligers over het ontstaan van KUWA, de huidige situatie van het onderwijs in de regio en de toekomstplannen van de organisatie. 

Zelfvoorzienendheid 

Karusandara is een dorp met zo’n 13000 inwoners, gelegen in het westen van Uganda. Door de omringende natuur van het Rwenzori-gebergte, het Georgemeer en het Kibale National Park is het een bijzonder idyllische omgeving. Helaas is de regio al enkele keren getroffen door overstromingen vanwege extreme regenval en is de lokale economie fragiel. Desondanks weet KUWA al bijna twintig jaar de omstandigheden stapsgewijs te verbeteren. 

KUWA werd in 2000 opgericht door Annet en 29 andere vrouwen. Het belangrijkste doel van de organisatie is de positie van vrouwen te verbeteren door meer zelfvoorzienendheid en om kinderen een betere toekomst te geven. Inmiddels telt KUWA zo’n 60 leden. De contributie voor het lidmaatschap en de handel in groente en fruit, dat pal naast het schoolgebouw wordt verbouwd, vormen de belangrijkste inkomstenbronnen. Door deze aanpak is KUWA voor een groot deel al zelfvoorzienend vertelt Annet. “Dit heeft ook een heel positief effect op de kinderen, omdat ze het gevoel hebben dat ze zo de gemeenschap helpen”.

Uitbreiding basisschool

De basisschool, die in 2014 werd geopend, heeft 5 klaslokalen biedt plek voor zo’n 350 leerlingen. Om het onderwijs toegankelijk te houden, hoeven alleen ouders schoolgeld te betalen als ze daartoe in staat zijn. “We zijn dit project begonnen omdat kinderen grote afstanden moesten lopen om bij een school te komen”, legt Annet uit. “We vonden dat we dat moesten aanpakken. Nu kunnen kinderen onderwijs, een slaapplek en te eten krijgen op school. Het is belangrijk om naast onderwijs ook veiligheid te bieden. Zo krijgen kinderen weer hoop op een betere toekomst.” Om meer kinderen onderdak te kunnen bieden, vraagt KUWA steun van NGO’s. Met de steun van EducAIDed zullen er 3 extra klaslokalen gerealiseerd worden, waardoor er in totaal 600 kinderen onderwezen kunnen worden. 

Positieve impact

De basischool helpt de lokale gemeenschap vooruit. “Mensen zijn erg blij met de school. Ze durven weer te hopen op een betere toekomst. Het stelt mensen in omringende dorpen in staat om als leraar aan de slag te gaan. In Uganda is het nog gebruikelijk dat alleen jongens naar school gaan. De Karasundara Primary Boarding School biedt onderwijs aan zowel jongens als meisjes. Hierdoor zien meisjes dat ze gelijk zijn aan jongens en dat ze dezelfde mogelijkheden hebben. Omdat we ook de mogelijkheid bieden om in het gebouw te overnachten en te eten, geven we ze een groter gevoel van veiligheid”, aldus Annet. 

Door de uitbreiding van het schoolgebouw zal er volgens Annet ook minder schooluitval zijn. “Omdat onderwijs nu beter toegankelijk is in het dorp, hebben we minder uitval en zijn er ook meer kinderen die naar school willen. Omdat de vraag toeneemt, is het belangrijk dat het gebouw wordt uitgebreid.”

“We proberen kinderen het belang van onderwijs te laten inzien, zodat ze hopelijk ook hun leerweg vervolgen in de nabijgelegen dorpen. Het zou prachtig zijn wanneer ze uiteindelijk terugkeren naar Karusandara om hun kennis door te geven aan de volgende generatie. Op deze manier willen we niet alleen onderwijs, maar ook werkgelegenheid bieden op de lange termijn. Met de hulp van EducAIDed kunnen we grote stappen in de goede richting blijven zetten.”

Lees hier meer over het project