FEI-IDO - Onderwijs is een paspoort voor een betere toekomst

Youri 21-12-2019

Andrew Auruku woont met zijn vrouw en vier kinderen in Soroti, een klein stadje in het oosten van Uganda. Hij is vrijwilliger van FEI-IDO (Friends of Environment International integrated Development Organization) een partnerorganisatie waar wij sinds 2017 mee samenwerken. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van de Agurur basisschool met 4 klaslokalen en overige voorzieningen. Op een in Nederland regenachtige, maar in Uganda zonovergoten dag skypen we met Andrew om hem te vragen naar de achtergrond en voortgang van het project en zijn plannen voor de toekomst. 

 

Armoede en schaamte  

"Een van de grote uitdagingen van onderwijs hier is het tegengaan van armoede en het stigma dat armoede met zich meedraagt", legt Andrew uit. "Veel ouders hier zijn niet in staan om hun kinderen te voorzien van schoolmateriaal of de kosten te betalen. Daarnaast vormt het gebrek aan sanitaire voorzieningen met name voor meisjes in de puberteit een barrière. Kinderen worden hierdoor soms naar huis gestuurd, waarna zij ook door hun medescholieren gepest kunnen worden. Hierdoor loopt de schooluitval op. Met name op het platteland trouwen meisjes jong, wat de mogelijkheden op verdere scholing belemmert. Wij zoeken daarom naar mogelijkheden om deze problemen het hoofd te bieden. In de gemeenschap leggen we uit dat onderwijs een paspoort is voor een betere toekomst. Zonder scholing kunnen zij de moeilijkheden die op hun levenspad komen niet aan, aldus Andrew." 

 

Licht aan het einde van de tunnel

Momenteel zijn twee van de vier klaslokalen gereed. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Serere district dat er zo'n grote school is gebouwd. "Het gebouw glimt. De opvallende, felle kleuren in de lokalen zijn van veraf te zien, wat ouders en kinderen aantrekt", vertelt Andrew vrolijk. "De toestroom is groot en de twee lokalen die al gebouwd zijn zitten vol. Binnen de gemeenschap is het schoolgebouw een licht aan het einde van een donkere tunnel. Ouders zien dat hun kinderen voor de lessen niet meer in de buitenlucht onder een boom te hoeven zitten. Hierdoor groeit het vertrouwen in het onderwijs dat wij aanbieden enorm. Daarom willen we de bouw van de volgende twee lokalen ook snel afronden." 

 

Positieve impact 

Andrews inzet is in Serere en omstreken niet onopgemerkt gebleven. "Inmiddels ben ik een household name binnen de gemeenschap," vertelt hij trots. "De kinderen noemen mij Au-ruku!", wat Andrew over Skype doet klinken als een lokroep van een bijzondere Afrikaanse vogel. "Laatst hoorde ik een kind mij zo roepen: 'Au-ruku! Auruku!'Hij lachte naar mij en ik naar hem. Hopelijk blijft hij onthouden wie ik ben en komt hij voor hulp naar mij toe. Op deze manier creëer ik een positieve impact in zijn leven en de gemeenschap." 

 

Naar verwachting zullen de overige twee lokalen begin februari worden afgerond. Meer informatie over dit project kun je lezen op educaided.org/projecten/bouw-school-agurur-uganda-fei-ido