Pieter Leemhuis - Projectcoördinator

Sinds augustus 2014 ben ik bestuurslid van EducAIDed. Binnen het bestuur houd ik me momenteel bezig met de coördinatie van de projecten. Naast mijn bestuursfunctie bij EducAIDed werk ik bij het Leger des Heils op de afdeling informatiemanagement/ productiecontrol. Een fijne organisatie die heel hard werkt voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Die maatschappelijke betrokkenheid spreekt mij ook enorm aan in EducAIDed. 

Hoe ben je betrokken geraakt bij EducAIDed?
Ik wilde graag vanuit Nederland iets wil betekenen voor mijn medemens die het minder heeft en minder kansen heeft dan ik. Ik geloof er namelijk heilig in dat beter onderwijs ervoor zorgt dat je als persoon kunt ontwikkelen en dat deze ontwikkeling er vervolgens voor zorgt dat het beter gaat met je familie, met je dorp, met je regio, met je land etc. Mijn betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking ontstond tijdens een werkvakantie in Bolivia in 2003. Als 19-jarige ging ik met 34 anderen naar Bolivia om een kliniek te bouwen in een klein dorp. 

In 2011 heb ik samen met mijn vrouw Alista voor een half jaar in Cochabamba (Bolivia) gewoond. In die tijd hadden we samen met 2 anderen stichting Casa de la Alegria opgezet die kinderen in Cochabamba helpt bij het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden en ze bewust maakt van hun talenten. In dat half jaar hebben wij hard gezocht naar geschikte plekken om te kunnen starten en naar partners om mee samen te werken.

Wat spreekt je aan in het werk van EducAIDed?
Het toffe aan EducAIDed vind ik dat we heel basic werken aan ontwikkeling van onderaf. Projecten worden lokaal bedacht, vervolgens aan ons voorgelegd en daarna ook door henzelf gebouwd. Door op een kleinschalige manier te werken kunnen we de projecten de aandacht geven die het verdient. Daarnaast vind ik het heel fijn dat we kunnen zeggen dat van iedere euro die wij binnenhalen 99 cent wordt besteed aan de projecten. Een andere kant die ik heel gaaf vind, is dat wij projecten kunnen doen die grotere NGO's soms niet aandurven. Kort na de splitsing van Soedan hebben wij een project gesteund in Zuid-Soedan.

Over welk project ben je het meest enthousiast en waarom?
Als het ergens nodig was om te ondersteunen dan was het wel in Zuid-Soedan. Betalingen liepen via andere landen, omdat ze niet meer waren aangesloten bij het internationale betalingsverkeer, contact was vaak heel lastig te leggen, maar aan het einde waren wel heel veel docenten getraind om kinderen les te geven. 

Wat is je mooiste herinnering aan EducAIDed en wat wil je nog bereiken?
Mijn mooiste herinnering aan EducAIDed is dat ik in 2017 samen met Jonas op bezoek ben geweest (op eigen kosten uiteraard) bij 2 projecten. Dat was zo ongelofelijk tof om met eigen ogen te kunnen zien wat de impact is van het werk wat we doen. Dat heeft een onuitwisbare indruk gemaakt en zal ik nooit meer vergeten. 

Ik hoop dat we in de toekomst het goede werk van EducAIDed kunnen blijven voortzetten. Daarvoor kunnen we elke steun gebruiken. 

Voor meer info over Pieter: LinkedIn